Son Dakika Günlük Haberler

22 Aralık 2012 Cumartesi

Musa Eroğlu Kimdir


                     MUSA EROĞLU KİMDİR

Musa Eroğlu 1946 yılında Mersin’in Mut İlçesi KUMAÇUKURU köyünde doğdu. Ortaöğrenimini Mut’ta tamamladı. Küçük yaşlarda müziğe ilgi duyarak bağlama çalmaya başladı.

Türk Halk Müziği ile bütünleşmiş 42 yıl Musa EROĞLU'nun Türk Halk Müziğine katkısı o denli çok boyutlu ki kendisini hangi yönüyle tarif etsek mutlaka birkaç yönü eksik kalacak. Musa EROĞLU'yu ayıran en önemli fark Besteci, Yorumcu, Derlemeci, Halk bilimi araştırmacısı ve eşsiz sazıyla Türk Halk Müziğinin özgün sesi olma özelliklerini bir arada bulundurmasıdır. Mütevazi ve idealist çizgisiyle Musa EROĞLU 24 saatini daha doğrusu bütün bir yaşamını Halk müziğine adamıştır.
      Arif Sağ ve Muhlis Akarsu ile birlikte başladığı, daha sonra Yavuz Top’un da katılımı ile genişleyen “Muhabbet” seri albüm çalışmaları 1980 sonrasında Türk halk müziğinin geniş kitlelere yayılmasında önemli katkı sağladı.
1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını alan Musa Eroğlu, müzik çalışmalarına devam etmekte ve Kültür Bakanlığı’nda Halk Kültürleri ve Oyunları konusunda uzman ve araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
     Musa EROĞLU bugün 64 yaşında ve Türk Halk Müziğinin genç kuşaklara sevdirilmesi ve geniş kitlelere ulaştırılması için büyük bir çaba içinde. Musa EROĞLU her yıl belli bir yörenin müziğini folklorik boyutuyla bütünleştirerek araştırıp ortaya çıkarıyor. Böylece Türk Halk Müziğini dünden bugüne taşıyan yöresel ezgileri evrensel müziğin formları içinde günümüz insanına ulaştırırken, ulusal kültüründe devamlılığına katkıda bulunuyor. Taşeli yöresi Türkmenleri ile ilgili yaptığı araştırmaları "KÜTÜK" isimli kitapta topladı ve bu kitap Kültür Bakanlığı tarafından yayınlandı.
     Musa EROĞLU günümüze kadar Karacaoğlan üzerine yapılmış en kapsamlı araştırmayı gerçekleştirerek Halk Bilimi araştırmalarında önemli bir sayfa açtı. Büyük Halk Ozanı Karacaoğlanın pekçok eserini ortaya çıkaran ve bunları özgün sesiyle saza döken EROĞLU bu yönüyle günümüzün Karacaoğlanı olarak nitelendirilmektedir. Musa EROĞLU büyük Halk Ozanları ve kahramanları olan Karacaoğlan, Dadaloğlu, Köroğlunun eserleri yanı sıra günümüz halk şairlerinin şiirlerini de besteleyip yorumlamaktadır. Bu eserlerden sözleri Abdurrahim KARAKOÇ'a ait olan "Mihriban" isimli bestesi halkımız tarafından büyük ilgi gördü ve şu ana kadar değişik tarzda sanatçılar tarafından en fazla yorumlanan eser oldu. Ayrıca Halk Müziği kaset çalışmalarını yönetiyor. Sazını vitiözce kullanarak Türk Halk Müziğinin bu çalgısının genç kuşaklar tarafından sevilmesinde büyük rol oynamaktadır.
KAYNAK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SAYFA DEĞİŞTİR

AA